10 Redenen om niet met Open Overheid te beginnen

Als je nog niet met Open Overheid bezig bent dan helpen wij van het Expertisepunt je graag om een begin te maken. Wij van WC-eend adviseren WC-eend? Nee hoor, er zijn wel degelijk sterke redenen om niet met Open Overheid te beginnen. Er zitten namelijk tien bijzonder duistere kanten aan Open Overheid:

1. Je ontslaat de automatische piloot
Je kunt niet meer by default gesloten zijn als overheid. Maar ‘altijd transparant’ stuit ook op bezwaren zoals privacy van personen en andere uitzonderingsgronden zoals die in de Wob (Wet openbaarheid van bestuur) zijn geformuleerd. Zelf nadenken dus. Als je vindt dat je daarvoor niet bent aangenomen dan kun je Open Overheid maar beter aan anderen overlaten.

2. Je wereldbeeld staat op z’n kop
Je kunt niet meer denken dat burgers zich moeten voegen naar de overheid. Als je start met Open Overheid ga je denken vanuit inwoners, ondernemers en initiatiefnemers. Jouw organisatie staat niet meer in het centrum en de rest van Nederland draait er omheen. Het maatschappelijk netwerk staat centraal en de overheid is blij dat het daarin mag participeren.

3. Je krijgt er meer nieuwe collega’s bij dan je ooit kunt ontmoeten
Je werkt niet meer bij één organisatie maar bij een maatschappelijk team. Het belangrijkste gevolg is dat je collega’s niet alleen “ambtenaren bij jou op de gang” zijn, maar ook ondernemers, inwoners, initiatiefnemers. Dat zijn er meer dan je ooit kunt ontmoeten. Sociale media helpen je om verbinding te maken met grotere groepen om vervolgens een kleinere groep écht goed te leren kennen. Ben je verzot op bila’s? Blijf je liever alleen met ambtenaren praten? Dan is Open Overheid niets voor jou.

4. Negen tot vijf is er niet bij
Als je energie krijgt van al die nieuwe contacten en als je bewust met alle afwegingen rond Open omgaat, zul je merken dat je hier niet alleen van negen tot vijf mee bezig bent. Interessante bijeenkomsten
wil je niet laten lopen en artikelen over Open Overheid worden een must read. Ook buiten werktijd. Open Overheid is gewoonweg te interessant.

5. Selectief met de waarheid omgaan wordt een stuk moeilijker
Overleef je alleen maar op je werk door niet het hele verhaal te vertellen? Door de samenleving eenzijdig voor te lichten? En denk je dat dit goed is voor politiek en rechtstaat? En ben je dan verbaasd dat er een negatief beeld over ambtenaren bestaat en dat politici soms nog minder worden vertrouwd als bankiers? Begin dan vooral niet met Open Overheid.

6. Je krijgt een eenzijdige garderobe
Als je start met Open Overheid krijg je grote aandrang om tijdens werkuren alleen nog truien en t-shirts te dragen met teksten zoals “OPEN DATA”
en “OPEN OVERHEID” erop. Natuurlijk krijg je daar veel vragen en grappige opmerkingen over en voor je het weet loop je de hele week in deze kleding.

7. “We leggen het u nog één keer uit” moet je inslikken
Als data en informatie online te vinden zijn is het niet meer nodig om de hele tijd de expert uit te hangen die het beter weet. Mensen helpen zichzelf en elkaar. En ambtenaren gaan daarop aanvullen, samen, veel vaker gelijkwaardig. Als je graag wilt betuttelen zeg dat dan gewoon. En ja, het Expertisepunt denkt ook soms dat ze het beter weet dan anderen. Niets menselijks is ons vreemd.

8. Je zult intern weerstand ontmoeten
Interne weerstand tegen openheid is begrijpelijk. Waarom zou je iets veranderen wat al decennia goed werkt? Maar doen we het wel zo goed als overheid? Zijn we niet druk bezig om de bestaande overheidssystemen te optimaliseren terwijl die allang niet meer aansluiten op wat de mensen willen? Willen we een betere Free Record Shop zijn? Of hadden we Spotify zélf willen uitvinden?

9. Je zult fouten maken
Open Overheid is geen gespreid bedje met waterdichte procedures. Dat beogen we ook niet. We staan nog aan het begin van een ontwikkeling. Als je nooit fouten maakt dan betekent dit dat je te voorzichtig bent. Dan stopt het leren. Je zult je angst om fouten te maken moeten loslaten. Als je je werk liever ‘niet fout’ doet in plaats van meebouwen aan maatschappelijke meerwaarde… stay out off the kitchen!

10. Mensen praten terug
Hoog in de ivoren toren kan het lekker rustig zijn. Als we echt met inwoners, ondernemers en initiatiefnemers in gesprek gaan dan geeft dat veel reuring en kost dat tijd. Dan maar liever ons oude business model optimaliseren en alleen werken voor de politieke baas? Staat politieke sensitiviteit wél in jouw functieprofiel en ontbreekt maatschappelijke sensitiviteit? En vind je dat doodnormaal? Dan kun je onze conclusie nu wel raden!

Advertenties

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google+ photo

Je reageert onder je Google+ account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

w

Verbinden met %s