‘Wie zit er eigenlijk te wachten op meer informatie van de overheid?’

Dat is een vraag die zomaar aan bod kan komen tijdens het debat ‘Actieve openbaarheid, vanzelfsprekend of niet?’ dinsdag 28 oktober. Bij actieve openbaarheid maken overheden uit eigen beweging overheidsinformatie openbaar, zonder dat hier een informatieverzoek (een Wob-verzoek) aan vooraf gaat.

Aanstaande dinsdag gaan burgers, journalisten, ambtenaren en bestuurders met elkaar in debat over de behoefte aan actieve openbaarheid. De bijeenkomst wordt geopend door Michael Mekel, adviseur bij de Raad voor het Openbaar Bestuur en auteur van het invloedrijke advies Gij zult openbaar maken. Zowel de kabinetsvisie Open Overheid als de initiatiefwet Open Overheid bouwen voort op dit advies.

Na deze opening geven verschillende stakeholders vanuit overheid en samenleving aan wat zij vinden van actieve openbaarheid: wenselijk of niet wenselijk? Mogelijk of niet mogelijk? Vanzelfsprekend of onvermijdelijk? Dimitri Tokmetzis, journalist bij de Correspondent, is een van de deelnemers aan het debat. Hij schreef voor de Correspondent meerdere stukken over openbaarheid en transparantie.

Als Expertisepunt Open Overheid zijn we voorstander van meer openbare overheidsinformatie, uiteraard met inachtneming van de grenzen die bijvoorbeeld privacy hieraan stelt, en verwachten we dat er vanuit de samenleving behoefte is aan meer informatie. We zijn dan ook benieuwd naar het debat aanstaande dinsdag en hopen je daar te zien! 

Het Debat wordt georganiseerd door het Archief Atelier Actieve Openbaarheid.
Luisteren en meepraten in het debat? Je kunt je per mail aanmelden bij erika@stroomin.nl

Locatie: grote zaal stadsarchief Rotterdam, Hofplein 651, Rotterdam (route) van 15:00-16:30 uur (vanaf 14:30 uur inloop met koffie).

Advertenties

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit / Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit / Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit / Bijwerken )

Google+ photo

Je reageert onder je Google+ account. Log uit / Bijwerken )

Verbinden met %s