Geen centrum, wél een Punt

openpngbestand

 

Op 2 september voerden we vele levendige gesprekken op de bijeenkomst Beter Beleid met Open Overheid. De gesprekken gingen over vele thema’s zoals:

  • Het ‘daarom!’ van Open Overheid vanuit verschillende invalshoeken. Voor de één is dit vooral een financieel perspectief: geld verdienen of geld besparen. Een ander kijkt meer principieel: transparant omdat het moet! En weer een ander ziet vooral kansen omdat er digitale informatie makkelijker te delen is dan papieren informatie.

  • “Hoe kunnen we …” was ook een vraag die we vaak hoorden. Hoe kunnen we invulling geven aan de wensen van maatschappelijke initiatiefnemers én onze managers er bestuurders? Hoe kunnen we daarin samenwerken met andere inwoners, netwerken en organisaties? Hoe kunnen we van elkaar leren en elkaar motiveren?

Een kort verslag vind je hier. Een uitgebreider verslag en een filmpje zijn in de maak.

Bij Marieke en mij van het Expertisepunt kriebelt het om over de vele onderwerpen rond Open Overheid online door te praten. Wat zijn de mogelijkheden om online ervaringen en ideeën in te brengen en anderen op die manier te inspireren? Een inventarisatie eindigend in een conclusie.

  • Google+. Veel internationale groepen zoals Open Government; nog weinig gebruikt voor gesprekken tussen Nederlandse publieke professionals.

  • Blogs.  De blog van Open Innovatie of op de blog van het Expertisepunt Open Overheid. Over deze en andere blogs wordt zeker wel gesproken, maar dan vooral offline of op Twitter.

  • Wiki. De Nederlandse wikipedia over Open Data of Open Beelden bijvoorbeeld of de Belgische Wiki over Open Overheid. Op een wiki vindt geen gesprek plaats, maar er is wel interactie over de te plaatsen content.

  • Netwerken. Een niet-actieve groep Open Overheid op Ambtenaar 2.0 maar wel vaak gesprekken of posts over onderwerpen die raken aan Open Overheid zoals deze of deze. Ook op Pleio vinden her en der gesprekken plaats die aan Open Overheid raken en Publieke veranderaars biedt een overkoepelend netwerk met links naar filmpjes op youtube waar vaak weer reacties op komen.

  • Nieuwssites. Bijvoorbeeld artikelen met een discussiemogelijkheid: NRC over Open Overheid, Binnenlands Bestuur over de Wob, De Correspondent over openbaarheid. Soms veel gesprekken, soms weinig. Soms op de nieuwssite, soms veel meer op Twitter en offline.

Onze conclusie is dat er op vele plekken gesproken wordt over Open Overheid. En dat is mooi. Hoe meer diversiteit, hoe beter, wat ons betreft. Wij hebben niet de ambitie om onze blog of onze toekomstige website in het centrum van alle discussies te plaatsen. Wij noemen ons daarom welbewust een Expertisepunt en geen Expertisecentrum.

Het écht diepgaand delen van ervaringen en ideeën vindt naar onze mening vaker offline dan online plaats. Daarom willen wij als expertisepunt vooral ook deze offline gesprekken faciliteren. Bijvoorbeeld door het ondersteunen van leernetwerken zoals de leerkring expertisepunten Participatie en Inspraak van de grote gemeenten. Bijvoorbeeld door het mede organiseren van events zoals Beter Beleid met Open Overheid. Wij zullen die bijeenkomsten altijd samen met anderen organiseren. Wij zijn geen Centrum, wél een Punt.

Advertenties

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit / Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit / Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit / Bijwerken )

Google+ photo

Je reageert onder je Google+ account. Log uit / Bijwerken )

Verbinden met %s