Het land in!

NVWA

 

De afgelopen weken benutte het Expertisepunt onder andere om het land in te gaan. Wat kwamen we zoal tegen?

Gluren bij de buren
Grote steden zoals Rotterdam, Amsterdam en Utrecht hebben expertisepunten en experts in huis over inspraak, participatie en co-creatie. In een recente bijeenkomst “gluren bij de buren” formuleerden zij gespreksthema’s voor een ‘leerkring’, bijvoorbeeld: “Hoe zorgen we bij burgerinitiatieven dat we vanaf het begin alle relevante expertise en belangen aan tafel krijgen?” en “Wat zijn werkzame concepten en aanpakken die we met elkaar kunnen delen?”. Een leerkring met dergelijke thema’s sluit goed aan bij het programma Open Overheid en ons Expertisepunt zal aan deze leerkring deelnemen en de gedeelde kennis en informatie via Pleio voor een breder publiek toegankelijk maken.

Lunchrooms
De NVWA (Nederlandse Voedsel en Waren Autoriteit) maakt sinds 7 juli actief inspectiegegevens van lunchrooms openbaar en biedt deze aan via hun website en de app ‘Horeca Inspectiekaart’. De app is met meer dan 50 duizend downloads op de eerste dag, positieve media aandacht en positieve reacties een succes. Vanwege kritische geluiden over het (nog) niet aanbieden van deze gegevens als open data, heeft de NVWA het initiatief genomen om de ‘data vragers’ en aanbieders (de NVWA, maar mogelijk meer inspecties) met elkaar in gesprek te laten gaan. Het Expertisepunt Open Overheid is met de NVWA in gesprek over het faciliteren van deze bijeenkomst en over het starten van een kennisnetwerk openbaarmaking van overheidsinformatie, gericht op inspecties. Het doel van dit kennisnetwerk is naast het leren van elkaar ook het bevorderen van een gestroomlijnde en op elkaar afgestemde openbaarmaking van gegevens vanuit de verschillende inspecties. Het plan is om in het najaar een eerste bijeenkomst te organiseren.

Kansenfestival
Hoe krijgen we meer jongeren aan het werk? Dit is één van de vragen in de aanloop naar een kansenfestival voor het sociale domein, een idee van de secretaris van het LCGW (Landelijk Contact Gemeentelijke Welzijnsambtenaren) voor ogen heeft. Het doel is om te werken vanuit een set van waarden die het benutten van de kracht van de samenleving als kern heeft. Hier doen zich kansen voor om te leren over een open maatschappelijke aanpak en open data. Het programma Open Overheid en het Expertisepunt zullen daarom betrokken zijn bij de voorbereidingen van dit kansenfestival.

Wil je meedoen met het Kansenfestival of één van de andere bijeenkomsten? Laat het ons weten!

Advertenties

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit / Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit / Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit / Bijwerken )

Google+ photo

Je reageert onder je Google+ account. Log uit / Bijwerken )

Verbinden met %s