Goede overwegingen of slappe smoezen?

Kompas

Op 19 juni vond de Communicatiedag van het ministerie van Economische Zaken plaats. Communicatieprofessionals van het kerndepartement en de uitvoerende diensten gingen tijdens een workshop met elkaar in gesprek over het kompas bij het actief openbaar maken van overheidsinformatie.  

Tijdens de workshop blijkt al snel dat vrijwel iedereen anders tegen actieve openbaarheid aankijkt. Ondanks de uitgangspunten van de Wob en het ‘openbaar, tenzij‘ principe. Ook op verschillende momenten, vanuit verschillende rollen en situaties wordt er anders over gedacht. Het woord ‘situationele openbaarheid’ dringt zich op. Een deelnemer geeft aan dat je een rapport best even mag laten liggen als deze maatschappelijke onrust kan veroorzaken. Om er na een korte stilte aan toe te voegen: “Maar als burger zou ik het toch wel meteen willen weten”.

Een ander gesprekspunt is hoeveel openbare informatie ons publiek interessant vindt. Gooien we al die informatie in een ‘digitale kliko’ of presenteren we alleen een samenvatting of infographic? Eén van de deelnemers waarschuwt voor ‘data diarree’: in het wilde weg zo veel mogelijk informatie openbaar maken, zonder dat je precies weet waarom, of voor wie. Dat leidt eerder tot verwarring, dan tot werkelijke transparantie, is de gedachte. Een ander ziet zo’n berg informatie juist wel zitten: “Laat mij zelf maar rondstruinen en mijn eigen conclusies trekken!”. Het duurt niet lang voordat klinkt: “Doe dan gewoon allebei!”

Al snel ligt de stelling op tafel dat het actief openbaar maken van overheidsinformatie een constante afweging vergt. Wat is dan je kompas? Sommige deelnemers komen met overwegingen zoals:

  • Hoe zeker ben ik van de inhoud?
  • Zijn er juridische claims te verwachten?
  • Worden burgers of bedrijven benadeeld door de openbaarmaking?
  • Is er een politiek afbreukrisico?

Andere deelnemers gaan daar tegenin: Zijn de genoemde overwegingen terecht of zijn het smoezen? “Gedoe” mag nooit een reden zijn om informatie geheim te houden: “Gedoe hoort erbij! Openheid houdt je scherp!”.

Wat vind jij? Is het goed voor Nederland als de overheid alle informatie uit zichzelf zonder meer openbaar maakt, of moeten hier strategische overwegingen aan vooraf gaan? Wat zijn dan de goede overwegingen? Of zijn het allemaal slappe smoezen?

Beantwoord onze vraag hieronder en zie hoe anderen er over denken.

Bekijk hier de presentatie die tijdens de workshop gebruikt is, bedoeld om in discussie te gaan:

 

Advertenties

2 comments

  1. Het toenemende wantrouwen en de agressieve houding richting politici is het grootste probleem. Wie betaalt bepaalt, maar bij de overheid weten we niet hoeveel waarvoor wordt betaald. De overheid loopt het risico straks symbool te staan voor de tweedeling in de maatschappij. Ze zorgt goed voor zichzelf, maar niet voor haar burgers. Een echte democratie deelt de zeggenschap, vooral over wat waar aan wordt uitgegeven en hoe het efficiënter kan. Open Overheid is voor mij een mogelijkheid om het gezamenlijke belang weer te leren waarderen.

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit / Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit / Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit / Bijwerken )

Google+ photo

Je reageert onder je Google+ account. Log uit / Bijwerken )

Verbinden met %s